Západočeské muzeum s Západočeskou galerií překonalo loňský úspěch v národní muzejní soutěži Gloria musaealis

obrazek
17. května 2013 14:09, aktualizováno 13:09, Mgr. René Zeithaml

Po loňském úspěchu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici a Západočeské galerie v Plzni v národní soutěži muzeí České republiky bylo letošní slavnostní vyhlášení cen 16. 5. 2013 v Praze očekáváno s velkým napětím. Do nejužší nominace se opět dostala Západočeská galerie v Plzni a dvakrát bylo dokonce nominováno Západočeské muzeum v Plzni. Všechny tři nominace vyšly a loňský úspěch byl překonán!

Západočeská galerie získala 3. místo za první publikaci mapující futurismus v českém prostředí – „Rytmy + pohyb + světlo“ a Západočeské muzeum v Plzni dvě ceny, 2. místo za projekt zřízení Diecézního muzea a 1. místo za knihu „Z Nového Světa do celého světa. 300 let harrachovského skla“, kterou vydalo spolu s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze. Slavnostního vyhodnocení a předání cen se zúčastnila i ministryně kultury Alena Hanáková.

Při převzetí cen ředitelé obou institucí poděkovali kromě těch spolupracovníků, kteří se na projektech podíleli, též Plzeňskému kraji a zdůraznili, že bez jeho pomoci a spolupráce by nebylo možné projekty realizovat a těchto ocenění dosáhnout.

Všechny tři ceny jsou velkým úspěchem nejen Západočeského muzea v Plzni a Západočeské galerie v Plzni, ale i Plzeňského kraje. Žádný jiný kraj se nemůže pochlubit takovým úspěchem v jednom ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.