Západočeské muzeum v Plzni představilo významný přírůstek do svých sbírek – sochu sv. Sebastiana

obrazek
22. ledna 2013 14:57, aktualizováno 06. února 2013 20:07, Mgr. René Zeithaml

V závěru roku 2012 se podařilo Západočeskému muzeu v Plzni získat do svých sbírek dílo mimořádné hodnoty. Jedná se o dřevěnou polychromovanou plastiku sv. Sebastiana z let 1520 - 1530. Sv. Sebastian patří v Čechách k méně známým světcům. Jméno má původ v řečtině a znamená vznešený, důstojný úcty.

Na její zakoupení poskytl Plzeňský kraj mimořádnou dotaci ve výši 300.000 Kč. Slavnostního odhalení v Západočeském muzeu v Plzni se zúčastnil i Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu. „Jsem vždycky rád, když se veřejná sbírka rozroste o unikát, jako je socha sv. Sebastiana," uvedl.

Autor dřevěné polychromované platiky pochází z dílny Mistra Týneckého Zvěstování. Tato dílna působila v Plzni na konci 15. a počátkem 16. století a její charakteristická díla z období pozdní gotiky jsou již ve sbírkách muzea zastoupena. Plastika pochází z kaple sv. Ducha ze Stráže na Tachovsku, do minulého roku byla legálně v soukromém držení. Její odhadní cena byla v roce 1996 stanovena soudní znalkyní na částku 1.500.000 Kč, ale majitelka ji prodala za částku 300.000 Kč. Původní vlastník, římskokatolická církev, se vzdala nároku a přenechala ji Plzeňskému kraji s podmínkou, že bude vystavena v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze.

Plzeňský kraj poskytl potřebných 300.000 Kč na nákup, finance byly Západočeskému muzeu v Plzni, poskytnuty formou rozpočtového opatření v minulém roce.

Zakoupená plastika, která je podle ředitele Západočeského muzea v Plzni Františka Frýdy mimořádným dílem s regionální vazbou, bude zrestaurována.