Zástupci Horní Falce navštívili Plzeňský kraj

obrazek
28. února 2012 09:38, aktualizováno 15. března 2012 12:56, Mgr. René Zeithaml

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec přivítal 27. 2. 2012 na krajském úřadu zástupce samospráv z Horní Falce, kteří přijeli na dvoudenní informační a koordinační jízdu po Plzeňském kraji. Jízda landrátů si klade za cíl upevnit, prohloubit a navázat nové přátelské vztahy mezi oběma zmíněnými regiony.

„S představiteli Horní Falce jsme projednávali několik zásadních témat, především otázku železničního propojení mezi Plzeňským krajem a Horní Falcí, kterou považujeme za velmi důležitou, stejně jako naši němečtí partneři. Dotkli jsme se také témat, jako je čerpání evropských peněz v projektu Cíl 3 a především přípravu pro nové plánovací období Evropské komise a přípravu Evropského regionu společného regionu Dunaj –Vltava, kde se již finišuje s jeho finální podobou,“ shrnuje společné jednání hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.


hejtman Milan Chovanec vítá vládní prezidentku Brigittu Brunner

Při dvoudenní informační a kooperační jízdě se setkávají samosprávy z Plzeňského kraje a Horní Falce a diskutovány jsou otázky další možné přeshraniční spolupráce ve stávajících, ale i nových oblastech (hospodářství, kultura, cestovní ruch, školství, doprava a další).

„V Horní Falci i v Bavorsku naše společná deklarace o přestavbě trati Mnichov – Praha., respektive Regensburg - Furth i.W. - Plzeň vyvolala velký zájem,“ konstatuje vládní prezidentka Brigitta Brunner, která seznámila zástupce Plzeňského kraje s novinkami ve vzájemné spolupráci, mezi které patří také projekt Vzdělávací akademie, jehož snahou je zavedení češtiny nejen do oblasti německého příhraničí.

Momentálně běží zkušební zápis do této akademie a já mohu s radostí konstatovat, že se přihlásilo 90 zájemců z Německa a 10 z České republiky,“ doplňuje Brigitta Brunner.

 
společné jednání zástupců Plzeňského kraje a zástupců Horní Falce

Hlavním cílem dvoudenní návštěvy je další prohlubování vzájemných vztahů a budování partnerské sítě na obou stranách hranice v nastíněných oblastech. V rámci této dvoudenní jízdy po Plzeňském kraji bude všem účastníkům představena činnost IHK Regensburg. Dále bude představen projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň - 2015 a Evropský region Dunaj - Vltava. Akce se účastní cca 30 osob (6 českých a 24 bavorských účastníků).

Zítra naši němečtí sousedé zakončí svou dvoudenní návštěvu na zámku ve Zbirohu prohlídkou výstavy Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů.

Další setkání obou stran se uskuteční na mezinárodní konferenci Regionální partnerské fórum v Darové ve dnech 21. a 22.5. 2012.