Zástupci kraje se sešli se starosty Tachovska

obrazek
20. prosince 2013 16:37, aktualizováno 15:37, Mgr. René Zeithaml

Námětek hejtmana pro oblast ekonomiky a financí Václav Šlajs, náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer a radní pro zdravotnictví Václav Šimánek se 16. prosince 2013 v Tachově sešli se starosty Tachovska. Hlavními tématy schůzky bylo zabezpečení zdravotnické záchranné služby a stav silnic na Tachovsku.

Hned v úvodu setkání náměstek Václav Šlajs připomněl, že Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo pro následující rok rozpočet kraje, v němž se muselo v některých oblastech škrtat - Plzeňský kraj však jako jediný v zemi bude stále nezadlužený.

Na Tachovsku vznikají obavy, že by mohla být omezena zdravotní péče. Václav Šimánek, radní pro zdravotnictví, přítomné ujistil, že v žádném případě v příštím roce nedojde k rušení nemocničních lůžek. „Spádová nemocnice ve Stodě má smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na pět let, proto není čeho se obávat," uvedl.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS) Roman Sviták seznámil přítomné se situací na ZZS PK „Neustále pracujeme na zlepšování stavu. Máme lepší pomůcky, stabilizované stavy lékařů, dobře vybavené sanitky, jak přístroji, tak léky a kvalitně rozpracovanou výchovu a vzdělávání. Pro dodržení dojezdových časů máme podepsanou smlouvu s Karlovarským krajem a smlouvu mezi ČR a SRN."

Václav Šlajs a Václav Šimánek všechny ujistili, že obyvatelé Tachovska nemusejí mít strach, že by došlo k omezení  ZZS. „V rozpočtu kraje byla částka na ZZS snížena, protože v minulých letech nebyly všechny peníze vyčerpány. Bude-li potřeba, peníze lze čerpat z rezervy Plzeňského kraje. Nikdo se nemusí obávat, že by pro něj sanitka nepřijela," řekl Václav Šlajs. „V České republice dlouhodobě chybí koncepce zdravotnictví. Ta ale není na krajích, ale na státu. U nás jde na zdravotnictví 7,5% HDP, v sousedním Rakousku a Německu je to 11% a to tyto země mají HDP zhruba o 50% vyšší než my," dodal.

Náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer osvětlil situaci v oblasti udržování silnic II. a III. třídy, o které se stará kraj „Se stavem dopravní infrastruktury mají problémy všechny kraje. Na opravu silnic je málo peněz. Využíváme hodnocení stavu komunikací PAVEX a dle něj rozhodujeme o jednotlivých opravách a rekonstrukcích vozovek.  Snažíme se maximálně využít peníze z Regionálních operačních programů. Tam však platí určitá pravidla a peníze nejdou použít na běžné opravy vozovek."

Proč jsou silnice první třídy v lepším stavu, než ty krajské Jaroslav Bauer uvedl „Je smutné, že kraje mají na jeden kilometr dvacetkrát méně finančních prostředků než Ředitelství silnic a dálnic."