Zdravotničtí záchranáři se stali součástí největší přehlídky na Letné

obrazek
29. října 2018 10:44, aktualizováno 09:44, Mgr. René Zeithaml

Oslav 100. výročí České republiky na velkolepé přehlídce v Praze na Letné nechyběli ani záchranáři Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje se svojí technikou.

Vozy zdravotnických záchranných služeb, a to ze všech čtrnácti krajů České republiky, se staly součástí slavností přehlídky na Evropské třídě. Kolona vyrazila na hodinovou jízdu ve 14:00 hodin. „Málokdy se podaří, aby se na jednom místě takto předvedly výjezdové skupiny všech krajských záchranek. Jsme rádi, že se to při oslavách 100  let samostatného státu podařilo. Je to mimo jiné i důležitý symbol vzájemné spolupráce mezi složkami Integrovaného záchranného systému. Byť má každá záchranka svého zřizovatele, společně usilujeme, nehledě na hranice krajů, abychom našim pacientům poskytli co nejrychleji tu nejlepší možnou péči," uvedl ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička. Plzeňský kraj reprezentovali kolegové z rokycanské výjezdové základny a vůz Volkswagen T6 č. 229 z výjezdové základny Plzeň - Bory.

Zároveň pražská ZZS HMP uspořádala na Letenské pláni výstavu současné i historické záchranářské "flotily". K vidění byly nejen speciály Golem a Atego, ale také například slavné "dvanáctsettrojky", páteřní typ českých záchranářů od 70. do 90. let dvacátého století či Mercedes Benz, který si zahrál i v několika filmech a seriálech.

Nedělní hodinová vojenská přehlídka ke stému výročí vzniku Československa byla největší v historii samostatné České republiky. Účastnilo se jí přes 3 500 vojáků včetně aktivních záloh, policistů, strážníků, zdravotnických záchranářů, celníků a hasičů. Přítomní byli i příslušníci slovenské armády. Po Evropské třídě v Dejvicích projelo celkem 236 kusů techniky. Přehlídka se i přes nepřízeň počasí setkala s obrovským zájmem veřejnosti.