Zdravotnictví není v krizi

obrazek
01. června 2016 09:19, aktualizováno 08:19, Mgr. Alena Marešová

Slovy „zdravotnictví není v krizi“ zahájil hejtman Václav Šlajs seminář na téma zdravotnictví, který se uskutečnil v úterý 31. května 2016 v sále zastupitelstva krajského úřadu. Na seminář byli pozváni ředitelé nemocnic, zástupci Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, poslanci a senátoři za kraj, zastupitelé a vedoucí odborů krajského úřadu.

Ve své úvodní řeči zmínil hejtman vysokou kvalitu poskytované nemocniční péče v našem kraji, která je hodnocena jako třetí nejlepší v rámci republiky. Také uvedl několik čísel, která dokládají, že v Plzeňském kraji je nejvyšší počet lékařů a sester na počet obyvatel. Opatření, která je podle hejtmana třeba zavést na celostátní úrovni se týkají změny systému vzdělávání zdravotnického personálu, stanovení priorit u lékařských oborů a úpravy úhradové vyhlášky.

Přítomným byly na semináři promítnuty tři prezentace, které se informovaly o stavu českého zdravotnictví, počtech lékařů a zdravotnického personálu, výdajích do zdravotnictví, úhradách zdravotních pojišťoven. V prezentaci, kterou komentovala radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková, byly také zmíněny služby, které zajišťuje Plzeňský kraj včetně Zdravotní záchranné služby PK, lékařské pohotovostní služby, protialkoholní záchytné stanice či ohledání zemřelých. Ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK) Jiří Zeithaml informoval o zdravotnickém holdingu a nemocnicích Skupiny ZHPK.

Poté následovala živá diskuze, kde byla zmíněna problematika vzdělávání zdravotnického personálu, proplácení SOHZ (Služba obecného hospodářského zájmu) či nedostatek zdravotních sester.

Fotogalerie:

 

Soubory ke stažení