Zeleným pivem na Zelený čtvrtek za zelenou Šumavu

obrazek
28. března 2013 16:06, aktualizováno 15:16, Mgr. René Zeithaml

Na Šumavě se 28. března čepovalo zelené pivo. Konal se zde totiž třetí ročník akce Zeleným pivem na Zelený čtvrtek za zelenou Šumavu. Akci spolupořádá Správa Národního parku Šumava.

Letos se bude zelený pivní speciál čepovat ve dvaceti vybraných šumavských hospodách.

Z každého vypitého piva tak putuje část zisku zpátky na Šumavu. Šumavské lesy tímto způsobem dostanou zpátky od pivovaru, který zelené pivo vaří, až desítky tisíc korun. Zisk z prodeje i tentokrát přispěje k obnově usychajících lesů a podpoří jejich novou výsadbu. Stromy jsou totiž důležité svou retenční schopností - zadržují vodu. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně 6 hektolitrů vody za rok. Cílem projektu je vysadit takový počet stromů, které zadrží vodu odpovídající vyrobenému množství zeleného piva v roce 2013 tj. 4.000 hektolitrů.

Akce se zúčastnil i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a jeho kolega z jižních Čech hejtman Jiří Zimola.

Zeleným pivem na zelenou Šumavu si mohou zájemci připít například v Horské Kvildě, Modravě, Prášilech, Stožci nebo v Horní Plané. Pivo se bude čepovat do vyprodání zásob. Kompletní seznam všech zapojených hostinců najdou zájemci na webu národního parku.

Termín pro podporu výsadby stromů na "Zelený čtvrtek" byl vybrán záměrně, protože podle historických tradic "co se v tento den vysadí, dobře roste". Pranostika praví: "Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!"