Živnostník roku vyrábí zmrzlinu, Firma roku tepelná čerpadla

obrazek
05. října 2016 08:41, aktualizováno 11:10, Mgr. Alena Marešová

Titul Vodafone Firma roku 2016 Plzeňského kraje získala společnost KUFI INT, která se zabývá výrobou tepelných čerpadel, komponentů a elektroniky. Mezi živnostníky zvítězil a titul Česká Spořitelna Živnostník roku 2016 Plzeňského kraje získal výrobce přírodní a poctivé zmrzliny Pavel Štáhlich.

Vítězové jedenáctého ročníku podnikatelských soutěží postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Plzeňský kraj. Odborná porota vybrala regionální vítěze ze 496 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů. Slavnostní předání cen, které zahájil hejtman Václav Šlajs, se uskutečnilo v úterý 4. října v Plzni. „Všem přihlášeným firmám a podnikatelům a zejména vítězům bych chtěl poděkovat za práci. Byl bych rád, kdyby heslo, které je zde na jednom z panelů – Podnikání je nefalšovaná radost, se stalo skutečností," řekl v úvodu hejtman Václav Šlajs.

Prvotním záměrem Pavla Štáhlicha bylo mít malou kavárnu s výrobou zmrzliny a zákusků. „Vše běželo skvěle, ale postupem času jsme začali sledovat složení potravin a zajímat se o to, co jíme,“ uvádí ke zlomu v podnikání Pavel Štáhlich.  Právě tento zájem o zdravou stravu ho společně s manželkou přivedl k vývoji a výrobě přírodní zmrzliny. „Jelikož jsme do této doby vyráběli jako všichni ostatní z průmyslových práškových směsí a past. Znamenalo to úplně předělat výrobu a jít cestou pokus omyl, učit se chybami a po dlouhé době se dobrat dobrého výsledku," popisuje vítězný živnostník. I přesto, že je výroba několikanásobně náročnější a není podporována žádnými chemickými a umělými náhražkami, výsledek stojí opravdu za to. Důkazem jsou spokojení zákazníci, kteří oceňují chuť, kvalitu i složení zmrzliny.  Kdo by však čekal, že Štáhlichovi se už nikam rozvíjet nechtějí, byl by na omylu. „Chceme zákazníkům přinášet originální chutě, a proto každou sezónu přicházíme s něčím novým,“ dodal Štáhlich. Velkou přidanou hodnotou podnikání rodiny Štáhlichových je pak velká provázanost a spolupráce s regionálními výrobci. „Naše zmrzlina také šetří životní prostředí, protože z výroby jde rovnou do prodeje v nerezových vanách, tudíž nevznikají plastové odpady," dodává.

„Oceňuji především odhodlání postavit se zavedeným trendům umělé, chemické výroby a jít si pevně za svým. Jsem rád, že zmrzlina se dá i v Čechách dělat přírodně, poctivě a kvalitně," okomentoval důvod volby porotce Josef Laurenčík z České Spořitelny.

Čerpadlo si nevybrali, a tak si postavili vlastní

Společnost KUFI INT působí na trhu již 10 let a zabývá se výrobou a prodejem tepelných čerpadel vzduch-voda. Ale jak to vše začalo? V roce 2006 řešili dva studenti, budoucí strojní inženýr Michal Fiala a elektro-inženýr Lubomír Kuchynka, topení do rodinné chaty. Zjistili, že všechna tepelná čerpadla světových značek jsou zastaralá, neefektivní a používají 30 let starou technologií. Potřebovali topit s velkou účinností a nízkou spotřebou. Sebrali odvahu, nabyté vědomosti a začali vyvíjet. Velmi brzy se dostavily výsledky. Svá zařízení instalují jak do novostaveb, tak i stávajících domů. „Odlišujeme se přístupem k podnikání, kdy vydělávání peněz je tak trochu až vedlejší produkt. Naivně chceme udělat svět „lepší“,“ popsal filosofii firmy jednatel Michal Fiala. Právě tato idea se dá považovat za jeden z faktorů úspěchu firmy. „Povedlo se nám změnit způsob uvažování a přístup lidí k vytápění domů. Jako první jsme zavedli na český trh tepelné čerpadlo s invertorem. Postupně se z exotického řešení vytápění domu stala v celé Evropě běžná, standardní věc," dodal Fiala.

„Kluci, kteří se metodou pokus omyl, zasloužili o lepší svět. Mohli by být učebnicovou ukázkou studentského startupu, kterým já osobně fandím i v současnosti. V neposlední řadě mě oslovila netradiční zaměstnanecká a hospodářská politika, kde peníze nejsou vždy na prvním místě," uvedla na adresu vítězné firmy členka poroty Martina Lešová z Vodafone Czech republic.

V každém kraji je udělován také titul Vodafone Odpovědná firma roku 2016. Cenu uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Nadací Vodafone. V Plzeňském kraji si tuto cenu odnesla společnost Replast produkt, která se zabývá výrobou produktů z kabelové izolace. „Společnost je příkladem udržitelné firmy, která staví na udržitelném produktu. Zajímavá je cesta od firmy Recyklo zaměřené na recyklaci k další firmě Replast, která využívá kvalit recyklátu a vyrábí produkty s přidanou hodnotou. Podporu místní komunity firma přetavila ve spolupráci s vysokými školami a mladými architekty, zapojuje se do eventů v regionu, kde současně ukazuje možnosti využití výrobků z recyklovaných materiálů," zdůvodnila volbu Martina Lešová z Vodafone Czech Republic.

„Malí podnikatelé se stále více zaměřují na přidanou hodnotu své činnosti. Ať už je to podpora krajského byznysu či péče v oblasti sociálních služeb. Firmy potvrdily, že je Plzeňský kraj právem považován za technicky vyspělý," zhodnotila krajské kolo porotkyně Silvie Horáková z ČEZ ESCO.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Vodafone Firma roku 2016, Česká spořitelna Živnostník roku 2016 i Vodafone Odpovědná firma roku 2016 se uskuteční 7. prosince na pražském Žofíně.

Vodafone Firma roku 2016 Plzeňského kraje:

1. KUFI INT, s.r.o - výroba komponentů a elektroniky (Plzeň)

2. Replast product, s.r.o. - výroba produktů z kabelové izolace (Plzeň)

3. LC Tools, s.r.o. - vzdělávání, vývoj, výroba nástrojů z polymerové hmoty (Plzeň)

 

Česká spořitelna Živnostník roku 2016 Plzeňského kraje:

1. Pavel Štáhlich - výroba a zpracování potravinářských, tabákových výrobků a nápojů (Klatovy)

2. Helena Štefánková - osobní služby/kosmetická péče (Vejprnice)

3. Lukáš Janko - zemědělství, lesnictví, rybářství (Kralovice)

 

Vodafone Odpovědná firma roku 2016 Plzeňského kraje:

Replast product, s.r.o. - výroba produktů z kabelové izolace (Plzeň)

Fotogalerie: