Festival regionálních potravin se blíží

obrazek
13. června 2011 15:28, aktualizováno 14:28, Mgr. René Zeithaml

Aktuální informace ke Kurzům vaření z regionálních potravin, které se uskuteční v sobotu 18. června 2011 v Hotelové škole v Plzni (U Borského parku 3, Plzeň-Bory): V odpoledním kurzu zbývá ještě 7. volných míst!

 

Obyvatelé Plzeňského kraje se již v pátek 17. června dozvědí, které potraviny získají titul Regionální potravina Plzeňského kraje 2011. Výsledky letošního kola soutěže budou vyhlášeny hejtmanem Milanem Chovancem a dalšími členy rady na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, kde se koná vůbec první Festival regionálních potravin.
Součástí festivalu bude i farmářský trh zaměřený především na produkty z Plzeňského kraje a ochutnávky vítězných výrobků z loňského i letošního ročníku soutěže Regionální potravina. Připraven je bohatý program, ve kterém nebudou chybět kuchařská show, zaměřená na přípravu jídel z lokálních potravin, zajímavé besedy, a hudební vystoupení. Děti bude bavit Magda Reifová z televizní Kouzelné školky společně s hercem Petrem Vackem. Zájemci se také mohou přihlásit i na kurzy vaření z regionálních potravin, které budou součástí festivalu. Vstup na akci i kurzy vaření jsou zdarma.
Výsledky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2011 vyhlásíme v pátek 17. června krátce po zahájení celého festivalu. Všem vítězům zde pogratulujeme a předáme ocenění. Regionální výrobce náš kraj podporuje, proto jsme přišli s nápadem, uspořádat trhy přímo na půdě úřadu, “ doplňuje hejtman Milan Chovanec.
Plzeňský kraj letos výrazněji začal podporovat výrobce regionálních potravin například tím, že produkty loňských účastníků soutěže využívá pro prezentace na tuzemských i regionálních výstavách, ale i na společenských akcích. V budoucnu je chce kraj podporovat vlastním grantem na veletrzích v Čechách i v zahraničí.
Historicky první prodejní Festival regionálních potravin, který připravuje Krajský úřad Plzeňského kraje na nádvoří (vstup z Purkyňovy ulice) začíná v pátek 17. června ve 14 hodin a potrvá do 20 hodin. V sobotu startuje v 10 hodin dopoledne a končí v 18 hodin.

Perličky v programu:
Sobota 18. června.: 13-14 hodin - Kuchařská show Jana Horkého. Na pódiu předvede přípravu menu sestaveného z regionálních potravin. Jeho umění návštěvníci budou moci sledovat nejen na pódiu, ale uvařená jídla také ochutnají 

 

Jan Horký - kuchař roku 2008, v současnosti šéfkuchař Restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental Praha, kapitán Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kurzy vaření z regionálních potravin se uskuteční v sobotu 18. června 2011 v Hotelové škole v Plzni (U Borského parku 3, Plzeň-Bory). Povede je zkušený, progresivní kuchař Martin Havlík (šéfkuchař, gastrokonzultant, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, oceněný bronzovou medailí M. D. Rettigové), který je zastáncem moderního trendu využívání lokálních surovin při přípravě pokrmů.
Martin Havlík bude při své show připravovat:
    Vlažný salát z kysaného zelí a karotky s hovězím masem v sezamové krustě
    Medové jahody s pepřem a tvarohovým krémem
    Na kurzech vaření budete vařit: 
    Filet pstruha potočního brasírovaný na másle a bílém víně, restované nové brambory s červenou cibulkou.
    Vlažný salát z kysaného zelí a karotky s hovězím masem v sezamové krustě
    Medové jahody s pepřem a tvarohovým krémem

Kompletní program včetně vystavovatelů a prodejců najdete zde.