Pokračující spolupráce mezi Plzeňským krajem a Dolním Bavorskem

obrazek
01. listopadu 2005 09:51, aktualizováno 08:51, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Ve čtvrtek 20. října se uskutečnila 2. oficiální návštěva delegace z Dolního Bavorska v Plzeňském kraji zastoupená Dr. Walterem Zitzelsbergrem, vládním prezidentem Dolního Bavorska, Walterem Czapkou, koordinátorem přeshraniční spolupráce za Dolní Bavorsko, Heinzem Wölflem, zemským radou okresu Regen, za Svaz cestovního ruchu Východního Bavorska byl přítomen Georg Steiner, za Průmyslovou a hospodářskou komoru Pasov Hans Meyer a za Euregion Böhmerwald Dana Biskup.

Jednalo se o první oficiální návštěvu ve 2. volebním období Plzeňského kraje, kdy po vzájemném přivítání hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann seznámil německou stranu s novým složením Zastupitelstva PK a Rady PK. Naopak vládní prezident Dr. Walter Zitzelsberger informoval o změnách, které přinesou spolkové volby a jakým způsobem bude k 1. 1. 2006 změněna struktura vlády Dolního Bavorska (z 8 odborů bude vytvořeno pouhých 5).

Jednání se za českou stranu zúčastnil i Ing. Jiří Kalista, radní PK a koordinátor přeshraniční spolupráce, který společně se svým kolegou Waltrem Czapkou informoval o změnách ve složení pracovních skupin[1]. „Důležitým tématem, který byl na programu dnešního jednání byla příprava 5. ročníku Regionální konference, která proběhne ve dnech 10. – 11. listopadu v Plzni, ale také příprava setkání starostů v roce 2006, kde budou představeny úspěšné projekty partnerství obcí a chystá se diskuse o rozdílnostech veřejné správy v obou zemích“, podotkl po skončení jednání Ing. Jiří Kalista.

Hejtman PK vyjádřil také trvalou podporu Plzeňského kraje k dobudování přechodu Modrý sloup a věří, že postupnými kroky se podaří přechod v nejbližší době zprovoznit. „Jsem rád, že podpora Plzeňského kraje umožní znovuotevření krytého bazénu v Bavorské Železné Rudě, který je určen pro turisty z obou stran hranic a věřím, že v dalších letech si svou nutnou spoluúčast uvědomí i podnikatelé v cestovním ruchu z Čech i Německa“, řekl hejtman PK k vyjádřenému poděkování zástupců dolnobavorské strany.

Čeští a němečtí partneři se nevyhnuli ani aktuálním globálním problémům, jako je např. otázka migrace tažných ptáků a přenosu ptačí chřipky. Německou stranou bylo navrženo uspořádat v krátkém časovém horizontu společnou schůzku k této problematice, kde by čeští i němečtí odborníci byli seznámeni s již existujícími opatřeními na národních úrovních.

Na závěr setkání přijala celá delegace pozvání Mgr. Olgy Kalčíkové, náměstkyně hejtmana PK pro oblasti cestovního ruchu, marketingu a neziskových organizacích, k návštěvě 1. ročníku Veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje, který byl tento den zahájen.

 

 

 

 

 

 



[1] V rámci česko německé příhraniční spolupráce působí 6 pracovních skupin, jejichž členové se v letošním roce setkali 2 x. Koordinátoři se setkávají pravidelně každý 1 – 2 měsíc.

Soubory ke stažení