Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje

obrazek
19. května 2014 09:27, aktualizováno 05. června 2014 11:22, Mgr. René Zeithaml

Máte rádi kvalitní místní potraviny? Zajímá vás, jaké potravinářské produkty se vyrábí v Plzeňském kraji? Potom se můžete těšit na již čtvrtý ročník Festivalu regionálních potravin, který pro vás připravuje Plzeňský kraj. Uskuteční se v úterý 10. června 2014 od 10:00 do 16:00 hodin na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje (Škroupova 18, Plzeň). Příchod je z Purkyňovy ulice. Vstup je zdarma.

Představí se vám vítězové soutěže o nejlepší Regionální potraviny Plzeňského kraje. Jejich potraviny budete moci nejen ochutnat, ale také nakoupit. Těšit se můžete na třicítku prodejců vynikajících regionálních potravin. Prodávat se bude například hovězí maso z farmy Zelený, uzeniny od Šnebergra, z Jatek Blovice, od Kvardy a Plzáka. Křupavé pečivo napeče PEKO, pekařství Malinová a pekaři ze Stoda. Na Chodské koláče se zastavte u stánku paní Vondrovicové. Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy vám mimo jiné nabídne i Šumavský medový špalíček. Kozí a kravské sýry budou prodávat Jan Junek z Přimdy a Jindřich Sitta ze Dvora Krasíkov. Mléko, jogurty, bifi nápoje či ochucená mlíčka přiveze Milknatur. Na kávu a zákusky přijďte do kavárny Anděl. Nakoupit si budete moci i med, sezónní zeleninu, keramiku nebo zelné saláty od pana Lobkowitze.

Uvidíte i několik kuchařských show zaměřených na přípravu jídel z lokálních potravin. Vařit pro vás bude Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, vítěz soutěže "Vaříme s Regionální potravinou Plzeňského kraje" určené kolektivům žáků středních gastronomických škol, jejíž finále se konalo v polovině května v rámci Apetit Festivalu. Více informací o soutěži najdete ZDE. Svou show vám předvede i Kuchař roku 2013/14 Patrik Bečvář, člen Národního týmu kuchařů České republiky. Patrik pro vás na místě připraví Medovou zmrzlinu s jahodami a Bůčkovou roládu se zauzenou bramborovou kaší a křenovou espumou.

Alena Lehmannová ze sdružení Envic povede bylinkové dílny pro děti i dospělé. První dílna "O statečném semínku" proběhne už v 10:30 hodin. Co všechno se musí stát, aby semínko vyrostlo a stal se z něj třeba salát nebo ředkvička?  A kdo mu pomůže, aby se nebálo a mělo dost síly to zvládnout? Vydejte se s námi na výpravu do tajuplného světa plného hlíny a žížal. Společně si vysejeme malou zahrádku v kelímku, kterou si pak budete moci odnést s sebou domů. Druhá dílna je určena spíše dospělým, ale ani děti se neztratí. Bylinkové kouzlení rozjedeme od 14:00 hodin. Už máte svoji bylinkovou zahrádku? A chtěli byste ji mít, ale nevíte, jak na to? Vypravte se na náš zahradnický rychlokurz a dozvíte se vše, co potřebujete vědět. Poradíme Vám, jak bylinky pěstovat, jak se o ně starat bez chemie, kdy je zalévat nebo hnojit a také jak je zpracovávat. Společně si vyrobíme bylinkovou sůl na vaření a do koupele. Ukážeme si známé i netradiční bylinky a každý si domů odnese vlastnoručně vysetý bylinkový květníček.

Sdružení Žinafa pro děti připraví farmářské dovednosti – výrobu másla, mletí obilí, pečení chleba, poznávání druhů obilí. Děti si dokonce budou moci pohladit živá zvířata (morče, králíka, křepelku ...).

Festival bude moderovat Yvetta Blanarovičová. Její dvě vystoupení dětské pohádkové Superstar pobaví především děti. Nejen dospělým zahraje odpoledne Míša Leicht.

Festival se uskuteční i díky významné finanční podpoře společnosti NET4GAS. Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Plzeň.
 


Další informace najdete na www.regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie z minulého ročníku: