Volby do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu Parlamentu České republiky

obrazek
11. října 2012 09:40, aktualizováno 17. října 2012 10:41,

V pátek 12. října 2012 od 14:00 hod. do 22:00 hod. a v sobotu 13. října 2012 od 8:00 hod. do 14:00 hod. se v našem kraji uskuteční volby do zastupitelstva Plzeňského kraje a ve volebních obvodech č. 8 Rokycany a č. 11 Domažlice volby do Senátu.

Hlasovací lístky by měl obdržet každý volič nejpozději 3 dny přede dnem voleb. Pokud je však neobdrží, může o ně požádat ve volební místnosti.

Voličem je státní občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let a pro volby do zastupitelstev krajů je ještě přihlášen k trvalému pobytu v obci v územním obvodu kraje.

Pro volby do zastupitelstev krajů si volič může vybrat pouze jeden hlasovací lístek strany, hnutí nebo koalice, které chce dát svůj hlas a ten vloží v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků do úřední obálky, kterou obdrží od okrskové volební komise. Na hlasovacím lístku může, ale nemusí, zakroužkovat pořadová čísla nejvýše u 4 kandidátů, kterým dává přednostní hlas. Zakroužkuje-li jich více, jeho hlas je sice platný, ale k přednostním hlasům se však nepřihlíží. Podmínkou k tomu, aby kandidát přednostně obdržel mandát je to, aby získal nejméně 5 % preferenčních hlasů z celkového počtu platných hlasů odevzdaných pro tuto stranu, hnutí nebo koalici  (v minulých volbách to bylo 10 %).

Pokud se v obci společně s volbami do zastupitelstev krajů konají i volby do Senátu, volič obdrží od okrskové volební komise dvě různé barevně odlišené obálky.

Hlasovací lístek pro volby do Senátu musí být odevzdán v úřední obálce barvy žluté a pro volby do zastupitelstev krajů v úřední obálce barvy šedé, jinak je hlas neplatný. Rovněž je hlas neplatný, pokud v úřední obálce je vložen více než jeden hlasovací lístek.

Bližší informace o volbách a o způsobu hlasování najdete na adrese /volby-referendum a v informačním letáku přiloženém ke každé sadě hlasovacích lístků.

Mapu senátních obvodů v Plzeňském kraji najdete v příloze.

                                                                      

                                                     

Soubory ke stažení