Vyhlášení 5. ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

obrazek
15. května 2014 08:23, aktualizováno 07:25, Mgr. René Zeithaml

Ministerstvo zemědělství České republiky ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem vyhlásilo 5. ročník soutěže malých a středních výrobců potravin pod názvem „Regionální potravina Plzeňského kraje".

Stejně jako v minulých ročnících tuto soutěž v Plzeňském kraji administrují tradiční partneři, kterými jsou Krajská agrární komora Plzeň, Úhlava o.p.s. a Místní akční skupina Pošumaví z.s.p.o.


Obecné informace o soutěži:

Značka Regionální potravina je určena pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků (maximálně do 250 zaměstnanců). Žadatelem může být pouze provozovatel potravinářského podniku, který provádí všechny úkony výroby související s přípravou, upravováním, opracováním, zpracováním surovin, včetně balení.

Produkt, který se přihlásí do soutěže, musí být vyroben v Plzeňském kraji a z regionálních surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70%. Hlavní surovina musí být 100% tuzemského původu. Přihlášený výrobek musí splňovat požadavky platných právních předpisů národního a evropského potravinového práva včetně ostatních relevantních předpisů.


Značka Regionální potravina se uděluje pouze vítězi ve stanovených kategoriích:

  1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).
  2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
  3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
  4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
  5. Pekařské výrobky, včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).
  6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné (piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládané ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.).
  9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).


Postup při podání žádosti

  • Kompletní pravidla pro udělování značky jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina" (ke stažení zde nebo na http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/pro-vyrobce/plzensky-kraj/ vč. formuláře Žádosti).
  • Žadatel vyplní a podepíše Žádost, kterou předloží do 20.5.2014 vyhlašovateli soutěže – krajskému regionálnímu koordinátorovi (kontaktní adresa: Úhlava, o.p.s., Kpt. Jaroše 94, 339 01 Klatovy). Účast v soutěži je bezplatná.
  • V případě nejasností při vyplňování Žádosti, kontaktujte regionálního koordinátora, který bezplatně poskytne podrobné informace.
  • Každá žádost bude zaregistrována. V případě, že žádost bude neúplná nebo bude obsahovat chybné údaje, bude žadatel vyhlašovatelem vyrozuměn o konkrétních nedostatcích a bude vyzván k jejich odstranění.
  • Přijímání žádostí probíhá průběžně, žádosti mohou být předány elektronicky, osobně, případně mohou být zaslány doporučeně poštou.
  • Žadatel je povinen dodat v termínech stanovených vyhlašovatelem k hodnocení konkrétní výrobek v odpovídajícím množství.

 
Koordinátor soutěže pro Plzeňský kraj - Krajská agrární komora Plzeň
Kontaktní organizace:
     Místní akční skupina Pošumaví, z.s.p.o. a Úhlava, o.p.s.
     Kpt. Jaroše 94
     339 01  Klatovy
 

Kontaktní osoby:
Ing. Václav Kohout, telefon: +420 724 834 015, 
Ing. Ivo Šašek, CSc., telefon: +420 774 411 096
E - mail: regionalnipotravina@uhlava.cz

Přijímání přihlášek probíhá od 7. 5. 2014 do 20. 5. 2014.

Více informací naleznete na www. regionalnipotravina.cz, www.posumavi.jz.cz nebo www.uhlava.cz

Soubory ke stažení