Vznik komise a nadačního fondu podpoří Technické vzdělávání

obrazek
13. února 2014 11:30, aktualizováno 14. února 2014 10:28, Mgr. René Zeithaml

Na Krajském úřadě Plzeňského kraje se 12. února 2014 uskutečnil workshop technického vzdělávání pod patronací náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiřího Stručka. Na workshopu kromě příspěvků o činnostech ve prospěch technického vzdělávání zazněly i plány do budoucna.

Zřízení Komise pro technické vzdělávání v Plzeňském kraji a Nadačního fondu na podporu technického vzdělávání jsou v brzké době kroky, které podnikne Plzeňský kraj na podporu zájmu o technické obory. Na úvod workshopu o tom informoval náměstek hejtmana Jiří Struček: „Návrh na vznik Komise pro technické vzdělávání bude mít na programu Rada Plzeňského kraje v pondělí 17. února 2014. Komise by měla být poradním a iniciativním orgánem pro oblast technického vzdělávání a bude představovat institucionální zastřešení všech aktivit realizovaných stávající pracovní skupinou. Na programu jednání rady bude také zřízení Nadačního fondu, na který Plzeňský kraj pro tento rok vyčlenil milion korun a v budoucnu počítá se zapojením firem z regionu."


Náměstek hejtmana Jiří Struček a předseda představenstva Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman při zahájení workshopu

Na workshopu dále zazněly příspěvky členů jednotlivých sekcí pracovní skupiny na podporu technického vzdělávání a také první zkušenosti a odezva na aktivity v této oblasti. „V současné době vrcholí podávání přihlášek na střední školy a učiliště. Jsem mile překvapena zjištěním, že na našem učilišti se zvedl zájem o maturitní obor Mechanik seřizovač, kam se hlásí žáci s vyznamenáním, což dříve nebývalo," uvedla ředitelka Středního odborného učiliště Domažlice Zdeňka Buršíková.

Vedle členů pracovní skupiny přijali pozvání na workshop i další významní hosté. Nový projekt, který se rozběhne počátkem března, prezentovali zástupci města Plzně – náměstek primátora Martin Zrzavecký a ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora. Jedná se o projekt 3D – Dům digitálních dovedností, který poskytne vzdělávání všem věkovým kategoriím v oblasti moderních informačních technologií. Svůj příspěvek přenesl také viceprezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory a vedoucí korporátní komunikace této komory Pavel Roman, který zmínil i pozitivní zkušenosti v Plzeňském kraji: „Ze své zkušenosti mohu říci, že podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji je na velmi dobré úrovni."  

Webové prezentace jednotlivých přispěvovatelů a další informace o podpoře technického vzdělávání najdete v příloze.

Pracovní skupina pod názvem „Komise pro podporu technického vzdělávání v Plzeňském kraji" byla vytvořena v květnu loňského roku. Jejím posláním je napomoci zvýšení zájmu o technické obory a tím přispět ke zvýšení počtu a kvality odborně erudovaných pracovníků v regionu. Složení pracovní skupiny pokrývá celou řadu oblastí. Vedle zástupců významných municipalit a odborníků z řad jejich úřednického aparátu, jsou zde rovněž zástupci středních škol, zástupci zaměstnavatelů, zástupci významných státních i nestátních organizací a také odborníci z mediální oblasti. Pracovní skupina v současné době čítá více než tři desítky členů a je rozdělena do několika odborných sekcí. Jedná se o:

  • sekci Koordinace,
  • sekci Statistika, plán, finance,
  • sekci Standardizace a kvalita,
  • sekci Řízení a
  • sekci Média a marketing.

Tyto sekce, v rámci svých odborností, identifikují oblasti pro zlepšení a navrhují možná řešení. Již za krátkou dobu existence pracovní skupiny bylo navrženo několik opatření, která by mohla přispět k větší popularizaci technických oborů a v současné době jsou hledány cesty k jejich využití v praxi nebo jsou, jako například setkání ředitelů a výchovných poradců vybraných základních škol se zástupci významných zaměstnavatelů v technických oborech, již realizovány. Uvedené setkání se uskutečnilo 10. prosince 2013 v prostorách Doosan Škoda Power v Plzni a bylo všemi účastníky velmi pozitivně hodnoceno.

Soubory ke stažení