Poslední zastávkou hejtmanů při návštěvě Číny byla Šanghaj

23. dubna 2007 11:14, aktualizováno 10:14,
 

Po příletu do Šanghaje se setkali s českým generálním konzulem Milanem Hupcejem. Během více než dvouhodinové jednání dostali podrobné informaci o aktuální ekonomické situaci Šanghaje, která se na celkovém HDP Číny podílela v loňském roce přibližně 5%. Dozvěděli se také o dalších třech provinciích (Jiangsu, Anhui, Zheijang), které leží v blízkosti delty Dlouhé řeky a spadají do působnosti konzulátu. Na celkovém exportu Číny se toto teritorium podílí 10%. 

 

Architekt Jan Benda, který v Číně realizoval již řadu rozsáhlých architektonických projektů, potom hejtmanům přiblížil urbanistický vývoj Šanghaje a současnou praxi při realizaci velkých developerských projektů. Tlak investorů nutí podle jeho slov architekty i stavební firmy pracovat extrémně rychle. I u velmi nákladných projektů tak může trvat jen rok od prvního architektonické návrhu po dokončení stavby.  „V Šanghaji nemůžete jít dvakrát po stejné ulici. Stačí měsíc a uvidíte ji zase jinak,“ dokumentoval vývoj v Šanghaji architekt Jan Benda.

 

Na návštěvu hejtmanů v Číně by mohla navázat užší spolupráce Plzeňského kraje s provincií Zheijang. „Guvernér této provincie mě kontaktoval už před časem. V současné době připravujeme jeho návštěvu v Plzni. Dovedu si teď představit zřetelněji, jak by užší spolupráce mohla vypadat a jaká by mohla být role kraje,“ doplnil hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann.

 

V neděli večer uzavřelo návštěvu Číny setkání s viceprimátorem Šanghaje panem Tangem Dengjie

 

V pondělí ráno odcestovala většina hejtmanů zpět do ČR. Hejtman Středočeského kraje pokračuje ještě čtyřdenní návštěvou partnerské provincie Sichuan. Potkat by se měl jak s vrcholnými představiteli provincie, tak vedením společnosti Changchong, která nedávno zahájila výrobu televizorů v nové továrně v Nymburce.

 

 

Další tiskové zprávy z návštěvy hejtmanů v Číně:

V provincii Yunnan se Česko dobře zapsalo

Druhý den návštěvy hejtmanů v Číně

Začala návštěva hejtmanů v Číně

Cesta hejtmanů do Číny